Kas užrašė Vasario 16-osios aktą

Atsiradus daugelį metų ieškotam Lietuvos nepriklausomybės Vasario 16-osios aktui,  istorikai pradėjo spėlioti kurio iš žemiau pasirašiusių garbių Lietuvos vyrų ranka galėjo parašyti visą tekstą. Pirma istorikų iškelta versija buvo, kad tai paties J.Basanavičiaus rašysena, vėliau, kad  Stepono Kairio.

S.Kairio parašo raidžių proporcijos, rašto kryptis kiek skiriasi nuo aukščiau rašyto teksto.

vasario 16

 

 

 

 

 

Pagal turimą, nors ir nelabai ryškią žiniasklaidoje pasirodžiusią nuotrauką, didesnė tikimybė, kad tai Saliamono Banaičio raštas. Šiuo atveju minėtų detalių sutapimų yra daugiau.

vasario 16 web 1

Pasitelkus grafologijoje naudojamą metodiką pamėginta nustatyti rašiusiojo tapatybę.  Įprastai ieškoma konkrečiam žmogui būdingų specifinių rašto detalių, lyginama raidžių forma, aukštis, didžiųjų bei mažųjų raidžių proporcijos ir t.t. Analizuojant turimo rankraščio ir apačioje suraitytų žinomų Lietuvos vyrų parašų stilistiką, S.Banaičio parašas labiau atitinka. Antroje vietoje kandidatas lieka S.Kairys. Reikia tikėtis , kad greitai pasirodys geresnės kokybės Vasario 16-osios akto nuotrauka ir istorinis autorystės rebusas bus išspręstas.

Parašykite komentarą